NBS Source
List your products

Lang+Fulton

+44 (0)131 441 1255 www.langandfulton.co.uk

Sort by:

Showing 1-23 of 23

An architect designed stand-alone cycle hub for new railway station

A stand-alone cycle hub with two tier parking for 120 bicycles now provides high-quality, safe and secure bike storage at Dundee’s new railway station. The vison was for a structure that wasn’t a ‘box shaped’. The solution incorporated a rear section of Lang+Fulton’s Italia-80 louvred panels. The louvers were also introduced at the top and around the sides of the glazing allowing a good air flow.The panels were hot-dip galvanised and polyester powder coated to provide a smart, long-lasting finish in a location with close proximity to the sea.

balustrade infill panels, open mesh flooring, stair treads and louvred screening at Milton Park: new workspaces for the science & technology sector

Terra-34 balustrade infill panels, open mesh flooring, stair treads and louvred screening have been supplied for escape stairs at Milton Park. Three new buildings have been tailored to provide high-tech laboratories and offices. There were five stairs towers in total, 10.7m and 15m high, also designed to provide access to service facilities. The Italia-80 louvres effectively screen all the service ducting and were supplied with demountable panels with D-handles for inspection points at each landing and ground level. The result was a smart solution in keeping with the high specification of the development.

Ceiling Panels made from Galvanized Grating complete Contemporary Palette to create Stunning Facade

Stretto-11 grating has been incorporated into the facade at Here East, the former Olympic Broadcast Centre. Soffit and cladding panels made from Stretto-11 have been used around the central entrances of the 280-metre length of the building and within the recessed openings. The contemporary exterior, featuring a glass frontage with digitally printed ceramic frit, is punctuated by nine projecting and three recessed balconies. These break up the colossal scale of the building and introduce an intense orange accent. Lang+Fulton also supplied decking for the projecting balconies made from PL-66×11 pressure locked heel-proof grating.

Dundee Waterfront: Roma-3 fencing

Three types of fencing were supplied for a prestigious waterfront location on the the River Tay. The design was developed jointly with the City of Dundee Chief Engineer, creating bespoke fencing which made use of modular panels wherever possible to meet the project budget. Roma-3 was used as infill panels to the keyside balustrade. The panel frames were customised with an extensions to carry a hardwood and stainless steel handrail. All the fencing was hot-dip galvanized and polyester powder coated to provide a durable, low maintenance finish to withstand the rigours of the coastal location.

Edinburgh Sculpture Workshop: Terra-34 grating panels as a wall cladding screen. The ESW provides studios, work space and professional development opportunities to sculptors.

Over 266m2 of framed panels of Terra-34, which is a grating which conforms to anti-climb guidelines, were made to cover the south, east and west elevations. These were fabricated in 16 different sizes up to 2.5m high and 1m wide and fixed to the structural framework with custom welded plates. Access through the east elevation was provided by a very large double-leaf gate to allow for the removal of large sculptures and installations. The gate was made out of six separate panels within each leaf for an overall size of 4.6x5.3m (hxw).

Emirates Stadium: barrier fencing, security screening, balustrading and wall cladding.

Lang+Fulton products were used extensively at The Emirates Stadium for Arsenal FC as barrier fencing, security screening, balustrading and wall cladding. The Arezzo-25 fence panels with a 76x25mm aperture were supplied with the flat bars running horizontally in order to take a loading requirement of BS6399 – 1:1996. This guaranteed its suitability for use as a barrier fence for the crowd control areas surrounding the Emirates. Alternative fixing methods combined with the versatility of the panels created continuity of design throughout the varied applications within the project.

Great Portland Street: Lang+Fulton have installed 45.3 linear metres of louvred panels 1100mm high with 3 access doors, galvanized and ppc RAL7038.

78/92 Great Portland Street consists of a group of mixed period buildings which is under redevelopment by Great Portland Estates to provide 23,000 sq ft of residential flats, 11,000 sq ft of retail units and 18,000 sq ft of offices at a cost of £19million. Lang+Fulton installed 45.3 linear metres of louvred panels 1100mm high with 3 access doors, galvanized and ppc RAL7038. The louvred panels were inverted to provide maximum visual screening from ground level.

Ikea Coventry: ventilation screens to the ground floor parking which extended to form a barrier to the first level.

The new store at Coventry was built using environmentally sustainable building materials. As the first city centre store, it also provides contained parking for 800 cars. Lang+Fulton supplied ventilation screens to the ground floor parking which extended to form a barrier to the first level. Terra-34 grating was chosen with a 34x100mm aperture to comply with anti-climb guidelines. Panels were custom-sized to continue the aesthetic of the surrounding cladding material and mounted to conform with the horizontal and vertical joints. Over 200m² of screening was supplied in a hot-dip galvanized finish incorporating two emergency exits.

Italia-Corten Steel Louvres contrast with Stainless Steel Mesh

Italia-Corten louvred screening makes a striking statement at a technology park and science hub, which is being developed with an ambitious commitment to renewables. The louvre panel system has been used to contrast with stainless steel mesh, etched with an artwork of forest trees. The client specified a strong hi-tech identity with a visible natural imprint, using materials capable of expressing sustainability and modernity. The Italia-Corten, which has a high recycled content, 100% recyclability, requires no finishing treatments and is maintenance free, fulfilled the brief for a material with a low environmental impact and a strong aesthetic.

Kings Cross Square: high quality stainless steel grating

The final phase of the £500m redevelopment of Kings Cross has been completed with the creation of a 75,000 sq ft square in front of the station. The square has granite benches with inset panels of high quality stainless steel grating supplied by Lang+Fulton, stunning lighting, trees and an area dedicated to art. The 11×66/25×2 grating panels for the six separate seating areas were shaped to accommodate the up-lighters, the planting and adjacent watering points and were supplied in stainless steel grade AISI-316L with a satin finish.

North Kent Police HQ: Italia-100. Steel louvred fencing and generator compound.

North Kent Police HQ is a four-storey landmark building of 11,500 m2. In addition to the perimeter fencing, Lang+Fulton supplied the steel louvred cladding panels and support steelwork for the generator housing. The panels were made from Italia-100 which is an extremely robust louvred material, providing 100% visual screening and a high level of security. Italia-100 was considered to perfectly complement the overall architectural design as well as providing the required functionality at a sensitive site.

Open mesh steel balustrades, walkways, stairs at Bradfield College Greek Theatre: DemiAlto-55×110/50×5

Open mesh steel balustrades, walkways, stairs and an agora now provide a safe and spectacular descent into the arena as part of an ambitious restoration project of the 1890 amphitheatre at Bradfield College. The theatre performs triennial Greek plays and celebrated its re-opening with a gala performance of Antigone in May 2014. The balustrade panels were made from DemiAlto grating with bespoke aperture of 55x110mm. The panels were installed without posts and were fixed through plates, mounted below the finished floor level. The grating was made with a suitable section of bearing bar to take the potential crowd loading.

Plant Trellis – Green Park Station

Green Park Station provides access to the Jubilee, Piccadilly and Victoria Lines. The £60 million refurbishment to achieve step-free access included a copper canopy, a Portland stone entrance and a ramp from the ticket hall into the Park featuring green wall screening. Lang+Fulton designed and supplied 300sqm of panels to clad the raked inner facade of both retaining walls and the tapered wall-heads, which would support the green wall planting. The panels were made to custom sizes from Terra-34 grating and fixed with varying lengths of bracket to accommodate the stepped areas in the walls.

Portavadie Marina Resort: A 2.5m high screen of Italia-100 panels was installed to provide 100% visual screening.

Lang+Fulton were asked to supply louvred screening to provide shelter and a visual barrier for the café and outdoor pool areas at the Portavadie Marina Resort. A 2.5m high screen of Italia-100 panels was installed to provide 100% visual screening. The louvres have a free area of 29%, which helps to reduce wind loading, but, in order to cope with potential storm force conditions, the RHS posts were specially designed in accordance with BS EN 1991-1-4.

Primark - stainless steel floor grating serving as a light-well, introducing natural light to a basement shopping area

Primark’s flagship store on Edinburgh’s premier shopping street has undergone recent refurbishment. This has included the installation of stainless steel grating, supplied by Lang+Fulton, as flooring within the window display. Apart from its stylish contemporary appearance, the grating serves as a light-well, introducing natural daylight to the shopping area in the basement. Product: Stainless Steel

Stainless steel open mesh floor grating for Vista Apartments at Chelsea Bridge

The new Vista apartments occupy an enviable location, close to Chelsea Bridge and overlooking Battersea Park. As a high-end residential project, the landscaping was given a high priority, Lang+Fulton were approached by the architects to propose a suitable stainless steel grating for pedestrian use, which would ventilate the underground car park. A grating with a heel proof mesh of 55x11mm was recommended and was designed with support beams and anchor bolts. The stainless steel was pickled and polished. 31m2 of galvanized mild steel grating with 66x33mm mesh was supplied for an area which was inaccessible to the public.

Stainless Steel Pedestrian Grating at Chelsea Bridge

Lang+Fulton were approached by the architects to propose the most suitable stainless steel grating for pedestrian use at the new Vista apartments, close to Chelsea Bridge. The gratings were also required to safely secure the structural openings that ventilated the underground car park. A grating with a heel proof mesh of 55x11mm was recommended and was designed with support beams and anchor bolts. The stainless steel was pickled and polished.

STEREO-KINETIC wall cladding system at H&M, freely-moving stainless steel sheets suspended within each 63x132mm aperture of a Stereo-3 grating mesh panel.

The frontage of the Ocean Terminal shopping centre in Edinburgh has received a radical makeover as part of a major investment to increase footfall by enhancing the visitor experience. The extension has been covered with STEREO-KINETIC cladding; hundreds of freely-moving stainless steel sheets suspended from grating panels. Gusts of wind, traffic, even people walking by cause the metal rectangles to ripple in an ever-changing display. The kinetic artwork has been designed in such a way as to allow the passage of natural daylight through the underlying window openings on the second floor level.

STEREO-KINETIC wall cladding transforms refurbished car park at Festival Square, Basingstoke

Investment in the infrastructure at Festival Place shopping centre in Basingstoke has included the refurbishment and extension of the 3,000 space car park. Lang+Fulton worked with Bell Associates to design a new façade using their STEREO-KINETIC wall cladding. The panels were mounted on to an independent steel frame which was bolted back to the existing structural steelwork. The gradation of the stainless steel tiles was designed to allow for ventilation whilst transforming the appearance of the original car park and linking it to the new extension with one seamless frontage.

The Crystal London: Barrot Barrot grating for the mezzanine exhibition space. Each panel was a unique angular shape to add visual interest to the flooring.

The Crystal, a Sustainable Cities Initiative by Siemens, is the world’s largest exhibition on the future of cities. Wilkinson Eyre Architects were responsible for the dramatic crystal-shaped glazed structure, covering 2,000m2, at Royal Victoria Docks in London. The varied interior spaces were designed by fit-out architects Pringle Brandon Perkins+Will. Lang+Fulton supplied panels of their specialist Barrot grating for the mezzanine exhibition space. Each panel was a unique angular shape to add visual interest to the flooring. The wide bearing surface of the grating profile was chosen for its pedestrian comfort. Product: Barrot

The Hydro: Infill panels for the balustrade were supplied by Lang+Fulton, made from Micro-34 architectural grating.

The SSE Hydro is the biggest performance arena ever designed by Foster+Partners. One of the main points of access to the venue is across an elevated walkway. Infill panels for the balustrade were supplied by Lang+Fulton, made from Micro-34 architectural grating; the galvanized finish and rectilinear appearance complimenting the surrounding buildings. Continuity throughout the overall project was achieved with a Roma-3 grating fence and entrance gates to secure the northern perimeter of the site. In addition, a series of Roma-3 compounds were designed for the secure storage of Events Catering deliveries.

The SSE Hydro: decorative wall cladding for the stage entrance constructed from Stereo-kinetic system.

The SSE Hydro is the biggest performance arena ever designed by Foster + Partners. Lang+Fulton have now supplied a decorative solution for the stage entrance constructed from their STEREO-KINETIC cladding system. Each stainless steel sheet is engraved with name of an artist, commemorating their performance. When the Hydro first opened in 2013 Lang+Fulton supplied the Roma-3 grating fence which secures the perimeter of the complex and storage compounds, as well as a Micro-15 balustrade for the elevated walkway which connects the car parking facilities with the venue. Product: STEREO-KINETIC cladding

Waitrose Distribution: Roma-3 mild steel grating fence in a galvanized finish was specified for the boundary demarcation.

Waitrose’s Distribution Centre at Bracknell delivers to more than 60 stores, handling up to 150,000 cases of chilled products. The new warehouse was conceived to a ‘green’ design; generating 20% of renewable energy on site with waste heat and office cooling recycled from the refrigeration process, efficient lighting and low carbon emissions. Hoardings during construction were made from recycled plastic and materials from the demolition were also recycled. In keeping with the concept of sourcing natural materials, a Roma-3 mild steel grating fence in a galvanized finish was specified for the boundary demarcation.

Showing 1-23 of 23