NBS Source
List your products

VELUX Commercial

Daylight for working, learning and recovering

+44 (0) 1592 778916 www.veluxcommercial.co.uk

Sort by:

Showing 1-8 of 8

Glenpark Early Years Centre

Glenpark provides 100 places for 3-4 year olds and eligible two-year olds around the Greenock area, west of Glasgow. A commitment by the Scottish Government to increase free early learning and childcare hours available in Scotland from 600 to 1,140 per year by 2020 proved to be the catalyst for creating this inspiring development Holmes Miller Architects had to ensure that both children and staff could access the benefits of natural light and ventilation, whilst identifying an easy mechanism to control glare and provide shade.

intu Metrocentre

Vitral, now part of VELUX Commercial, manufactured and delivered a number of its bespoke daylight solutions to the intu Metrocentre in Gateshead. Seeking to maximise the daylighting potential, CDA Group considered the VELUX Glazing Panels, previously known as Vitral A74 roof glazing, the most appropriate solution as they could be tailored to suit the project. They offered several key benefits, which included their suitability to be self-supporting, thereby reducing the need for additional structure.

Modular skylights improving office and warehouse conditions using natural light

The VELUX Modular Skylight system was installed as part of a new combined office and warehousing space for third generation fabric design company, ROMO Fabrics. The use of natural light proved essential to the project and so 348 modules of the VELUX Modular Skylight system were specified and installed across the building. This included a VELUX Ridgelight solution to accentuate the entrances of the atrium and offer a glimpse of the internal space, as well as a VELUX Northlight solution within the office and design studios to provide soft, reflective lighting and a natural feel to the workspace.

North East Futures University Technical College

Optimised levels of natural light and ventilation have transformed a Grade II Listed Building into a highly productive learning space The main challenge for Newcastle-based Xsite Architecture was to refurbish the Hawthorne building so that it created a space where students wanted to congregate in the communal areas beneath, yet still satisfied Listed Buildings’ requirements and maintained the feel of the industrial heritage of the site. A key requirement was high levels of natural light and ventilation and the architects took their lead from the mounting body of research that shows how these elements can increase learning capacity.

Trumpington Community College

Trumpington Community College was designed and built with strong sustainability in mind and features 245 VELUX Modular Skylights. Sustainability drove every aspect of the college masterplan, including a transport target for 90% of students to arrive by foot, bicycle or public transport. The college wanted to create a level of transparency that would allow students and staff the benefit of light as well as a glimpse of the weather outside, while preventing glare and high contrast ratios.

Tullibody South Campus

Over 55 modules of the VELUX Modular Skylight system have been installed in the recently completed Tullibody South Campus, a highly innovative complex incorporating not only 3 educational spaces but also diverse community facilities. Integral to this transformational project was the need to maximise natural light and the availability of fresh air in the deep central area as well as over the new nursery.

UK Hydrographic Office

Two hundred modules of the VELUX Modular Skylight system were installed as part of an innovative lighting and ventilation strategy led by BAM Construction and AHR Architects for the Ministry of Defence’s new UK Hydrographic Office. Modularised and prefabricated, the modular skylights simplified a complex specification for natural daylight, first-class ventilation, and modern aesthetics in a central atrium area at the heart of the new development. The incorporation of natural daylight and ventilation were key design principles in creating a welcoming and pleasant environment for employees. Read the full case study

Vitsoe HQ

When Vitsoe, makers of iconic minimal-modernist furniture, decided to build a new HQ, it was always going to be something special. Central to the design is the saw tooth roof with 240 northlights created using the VELUX Modular Skylight system. The elegant sightlines of the VELUX skylight frame sections complemented Vitsoe's own minimal-modernist design philosophy. " Natural lighting and ventilation from the VELUX Modular Skylights were critical to restoring a connection between the building's users and the world around them."

Showing 1-8 of 8