This site uses cookies to store information on your computer. Learn more about these cookies, and how to opt out of them. Find out more

NBS Source

Southwyck House (the Barrier Block), Brixton, London

OVERVIEW

In 2016 award-winning landscape designers, The Edible Bus Stop, were commissioned by the Brixton BID to deliver a legacy installation for the Brixton Design Trail as part of the London Design Festival.


Their brief was to create a parklet at the entrance to this famously foreboding building. The space had been habitually populated by street drinkers and labelled an anti-social environment by the residents and neighbouring businesses. The brief was to challenge the notion that the addition of seating and creating a space to dwell would increase anti-social behaviour and, on the contrary, that good design could improve perceptions of safety and empower a sense of wellbeing in a community.


During the summer, planting beds were refurbished and many edibles and herbs, including fruit trees, were planted. Several Vestre Stripes elements were installed to punctuate the space with communal seating. The parklet was an instant success and quickly populated by residents of all ages, passers-by and visitors to local businesses. As a result, the ‘test-bed’ has now become a permanent legacy; an exemplar of how local stakeholder commissioning and intelligent socially minded design can be an agent of social change to create spaces of genuine community value.


Client: Brixton BID


Landscape Design: The Edible Bus Stop


Address: Southwyck House

Coldharbour LaneBrixtonLondon

SW9 8TX

No featured products in this case study

Contact Vestre by clicking the button below to find out which products were used in this case study.

More case studies from Vestre

View all case studies (4)
Republic, East India Docks, London

Republic, East India Docks, London

Moments of relaxation at the new Munch Museum in Oslo

Moments of relaxation at the new Munch Museum in Oslo

Times Square, New York, USA

Times Square, New York, USA