NBS Source

Light and bright to foster wellbeing

by Junckers Ltd

Re-designed by Schmidt Hammer Lassen Architects, Metalskolen conference centre on North Zealand, Denmark, has undergone a complete transformation. The new, contemporary interior features a total of 2,300m2 15mm Oak Classic plank flooring, fitted throughout circulation and breakout areas as well as in all conference rooms. Delivered unfinished, the solid oak flooring was finished on-site using Junckers’ Rustic Oil in White to create a pale floor which reflects a lot of natural light.

True to architectural traditions commonly applied in the Nordic countries, SHL has created an inclusive and nurturing space, providing the perfect setting for learning, reflection and relationship building. Not only concerned with light and aesthetics, SHL base their work on democracy, welfare,

sustainability and social responsibility, a commitment which results in buildings with a high degree of wellbeing.

A light-coloured floor helps enhance lighting levels, reducing the need for artificial light and therefore saves energy. In contrast to a dark surface, which absorbs and holds heat and

subsequently releases it back into the room, a pale floor will not contribute to overheating, reducing the need for air conditioning systems. With a perfectly smooth surface, a solid wood floor from Junckers cannot harbour dust or mites. As an all-natural material, wood contributes to an even and balanced indoor climate as it helps maintain temperature in a room and reduces static from any electrical equipment. Junckers’ floors hold the Danish Indoor Climate label and have

undergone extensive degassing and odour testing to ensure there are no chemical substances in the flooring. Junckers also complies with EU legislation REACH. 

No featured products in this case study

Contact Junckers Ltd by clicking the button below to find out which products were used in this case study.

More case studies from Junckers Ltd

View all case studies(20)
Junckers dark grey floor for The Paul Hamlyn Hall at The Royal Opera House

Junckers dark grey floor for The Paul Hamlyn Hall at The Royal Opera House

Dramatic, dark floors at St Cecilia's Hall, University of Edinburgh

Dramatic, dark floors at St Cecilia's Hall, University of Edinburgh

Textured oak flooring for Maritime Museum by BIG

Textured oak flooring for Maritime Museum by BIG

Junckers creates bespoke parquet to replicate original National Gallery floor

Junckers creates bespoke parquet to replicate original National Gallery floor