This site uses cookies to store information on your computer. Learn more about these cookies, and how to opt out of them. Find out more

NBS Source

"piano"

45 results found

Sort by:

Showing 1-8 of 8

The Shard, main reception

The Shard, main reception

BASWA acoustic AG

Renzo Piano Building Workshop chose BASWA Phon to create a calm acoustic environment in the Shard main reception. The smooth, seamless finish and versatile detailing options allowed the design aesthetic to be maintained.
Central St Giles

Central St Giles

Briggs Amasco Ltd

A large and prestigious development By Renzo Piano on the edge of the City of London, the scheme comprised of a mix of commercial space alongside a private and social residential development. The water proofing included a number of different roof levels with ballast, paving and green roof finishes and a large podium at ground level which is a public space.
Culture Centre, Greece

Culture Centre, Greece

Nullifire – a brand of CPG UK Ltd

Designed by architect Renzo Piano, the new Stavros Niarchos Foundation Cultural Centre (SNFCC) in Athens has created homes for the National Library of Greece and Greek National Opera, which include a 1,400-seat auditorium. With significant steel structures involved, Nullifire SC902 Fast Track, On-Site Intumescent Steel Coating was used extensively to provide passive fire protection.
We put the "Shhh" in The Shard

We put the "Shhh" in The Shard

CMS Danskin Acoustics

When CMS Danskin Acoustics Limited was engaged by Progressive Group to ensure the Shangri-La Hotel’s 42 floors in the Shard were effectively soundproofed, it wasn’t a straightforward assignment. From the very first sketches drawn on a napkin by Piano during dinner with entrepreneur and property developer Irvine Sellar, the Shard was always intended to be ‘all about the windows’, with expressive façades of angled glass reflecting sunlight and the sky, and affording 360° views of the city.
Steinway in tune with Condair

Steinway in tune with Condair

Condair Limited

Condair’s steam humidifiers are playing a vital role in maintaining the exceptional craftsmanship involved in the production of Steinway’s famous pianos. Steinway & Sons, synonymous with building the world’s best and finest pianos for over 160 years, recently refurbished its impressive London showroom in Marylebone. The company required its contractor to create the optimum environmental conditions to prevent the wood used to craft these precision instruments from warping. Condair’s resistive steam (RS) humidifiers were specified and then installed in three rooms in the building, including the basement where the workshop is situated. All the units are feeding steam into air handling units to maintain the vital humidity levels required.Steinway’s UK managing director, Craig Terry, explains: “Incredibly rare and expensive wood is used in some of our models – but actually any type of wood is susceptible to changes in environmental conditions. Dryness is the enemy of pianos so humidity is really important. We need 40% to 50% humidity all the time to protect the wood, whether they’re in the showroom or the workshop. Condair’s units are ideal for the job. “And because we rely so heavily on the reliability of the humidifiers, we also contracted with Condair to service the humidifiers at regular intervals. Would I recommend Condair? Oh yes, they’ve supplied great service.”If these precision musical instruments, which are worth many thousands of pounds each, are exposed to dry air it can change the instrument’s dimensions very slightly. This would be detrimental to their performance and result in them requiring much more frequent tuning, eventually leading to permanent deterioration over time. Thankfully, Condair’s RS humidifiers provide the perfect protection.The Condair RS humidifiers installed at Steinway are capable of creating up to 16kg/h of humidity but the range has models offering maximum outputs from 5 to 160kg/h. The humidifier delivers accurate control without the expense of plastic disposable boiling cylinders, simplifying maintenance and keeping downtime to a minimum. Scale that forms on the heating elements breaks off under normal operation and falls into the externally located scale collector tank. Scale removal is a simple process of draining the tank with the push of a button, allowing the unit to cool then disconnecting the tank and emptying it.An advanced touchscreen control panel makes operation simple, while providing detailed diagnostic reporting. In addition, a USB connection allows performance data to be downloaded into Excel and the humidifier’s software to be easily updated.Dave Marshall-George, UK Sales Director at Condair, added: “Humidity control for Steinway is of particular importance during winter in the UK. As soon as the weather turns cold, indoor humidity may drop below the required 40%RH. However, air conditioning systems will also dry the air, so the humidification system will have been in regular use. Basically, whenever there’s a requirement to precisely control the environmental conditions around the pianos, the humidifiers will automatically do exactly what’s needed of them.“We really value our relationship with Steinway and appreciate their faith in both the capability of the Condair RS humidifiers and our service engineers, who keep them running in tip top condition.” 
Shard Place, London

Shard Place, London

The Safety Letterbox Company

THE PROJECTShard place is the latest phase of the redevelopment at Shard quarter, home to Western Europe’s tallest building – the Shard. Designed by world-renowned master architect Renzo Piano, the new Shard place is the residential development. The 26 story building houses 176 apartments and their mail is serviced via an amazing bespoke arrangement of mailboxes manufactured by SLB.THE PRODUCTFusion Wood mailboxes are arranged in vertical stacks, fixed and suspended within Vertical wood enclosures including solid brass polished blocks, laser-etched and treated with Cotech* finish to extend and protect the surface.*Cotech is an optional extra finish provided by SLB in collaboration with Cotech surface finishes, to enable the cleaning of fingerprints and marks to be simply removed whilst protecting the finish of materials that may mark or scratch with use.
Academy Museum of Motion Pictures

Academy Museum of Motion Pictures

Saflex

The Academy Museum of Motion Pictures in Los Angeles is as unique as the industry it represents. And because one part of the brand-new museum—the sphere—has a glass rooftop dome, it required the superior structural capacity found in Saflex® Structural (DG41) PVB interlayers instead of standard PVB interlayers. In a town where glamour and glitz are practically a requirement, the giant glass sphere sparkles appropriately. The museum gives visitors a behind-the-scenes look into how films are made while celebrating the power of the movies. Hollywood superstars Steven Spielberg and Tom Hanks helped spearhead the project. And its designer, “starchitect” Renzo Piano, is as well known as many of the actors celebrated inside the museum. Designed by Renzo Piano Building Workshop in Genoa, Italy, the Academy Museum is housed in the historic May Company Building (now called the Saban Building) in Los Angeles. Glass bridges lead to the glass dome, designed for viewing the stars—both the Hollywood and celestial varieties. Located in the lower half of the sphere is the 1,000-seat David Geffen Theater. The all-glass top half of the sphere resides over a rooftop terrace with jaw-dropping views of Los Angeles and the Hollywood Hills. The dome design required careful attention to material selection and design detail and lasted several years. Knippers Helbig Advanced Engineering designed a unique “shingle” system to accommodate the complex geometry and high load requirements of the dome. The glass rooftop dome consists of a single-layered, braced steel structure covered in shingled glass panels—two panes per grid. They were manufactured with Saflex Structural (DG41) PVB interlayers and installed by Permasteelisa North America. While the inner glass pane is supported by an invisible, custom dead-load pin connection, the outer glass pane is supported by the interlayer—making a stiff interlayer essential. Due to Saflex Structural’s strength and rigidity, the engineers found that it met both requirements. Since the glass edges are exposed to varying weather conditions, Saflex Structural helps protect against delamination, preserving the dome’s beautiful appearance. It can also be combined with other Saflex PVB interlayers without any negative visual impact, which also contributes to the dome’s clarity. Low-iron glass without a coating created the final effect. Because Los Angeles is earthquake prone, the dome’s superstructure is supported by base isolators, which allow the structure to move by up to one meter during the swaying and racking that occurs in a seismic event. With the collaboration of some of the best architectural and engineering minds from both Europe and America, the motion picture industry will be celebrated for years to come.
Duke Ellington School of Arts Theatre, Washington D.C.

Duke Ellington School of Arts Theatre, Washington D.C.

Armourcoat Ltd

Armourcoat polished plaster provided the finishing touch as part of the renovation of Washington D.C.’s Duke Ellington School of the Arts, designed by cox graae + spack architects and Lance Bailey & Associates. The interior environment centres on a giant oval-shaped structure within the four story atrium – the Duke Ellington Theatre ‘egg’. The outer shell of this 'egg' was expertly hand finished in Armourcoat polished plaster by local installers Senza Fine Inc. In total over 25,000ft2 of finishes were applied to the theatre, cafeteria walls and columns over three levels. The design team took inspiration from piano keys for the interior, featuring crisp white wall finishes with black accents, paying homage to the iconic musician, composer and D.C. native Edward Kennedy ‘Duke’ Ellington.Chris Ambridge, Associate Principal at cg+s architects, commented “The choice to use Armourcoat came at the end of an extended process of exploring many options. The decision was important since the theatre is the centre piece at the heart of the school.We found a precedent in London of a similarly complex application and quickly became comfortable that Armourcoat was the right product for our project in terms of cost, schedule and aesthetics. The project team and client have been delighted with the end result. The finish is sophisticated and durable. We hope to have opportunities to use Armourcoat again in the future.” Photography: © Chris Ambridge

Showing 1-8 of 8

Feedback