This site uses cookies to store information on your computer. Learn more about these cookies, and how to opt out of them. Find out more

NBS Source

"ibstock"

142 results found

Sort by:

Showing 1-7 of 7

Viking House, Lincoln using Ibstock's Mechslip - mechanically fixed cladding system

Viking House, Lincoln using Ibstock's Mechslip - mechanically fixed cladding system

Ibstock Brick Ltd

Durability, safety and aesthetics needed to work together for the Viking House project. With the refurbishment nestled among conventionally built brick buildings there was a need for a contemporary look that mirrored the local vernacular. Viking House, a managed student accommodation at the University of Lincoln made up of three five-storey buildings and standing 20m tall, was designed to reflect the university’s continuing progress. Mechslip was chosen along with Ibstock’s Leicester Red facing bricks, due to its A1 rated non-combustible to EN13501-1 standards making it the ideal choice for a modern high-rise structure.
The Music Box, London using Ibstock's White Gloss WT10 Glazed Bricks – 440 x 65 & 215 x 65mm format

The Music Box, London using Ibstock's White Gloss WT10 Glazed Bricks – 440 x 65 & 215 x 65mm format

Ibstock Brick Ltd

Designed by SPPARC Architecture as a place for living and a space for learning, the 14-storey Music Box is a mixed-use development incorporating a campus for the London College of Contemporary Media and 55 residential units, including on-site affordable housing. The three-dimensional projecting brickwork pattern, which required special bricks glazed on all visible surfaces, reads like a sheet of musical notes across the page, providing relief, rhythm and interest. Those able to read guitar tab may recognise that the brick patterns resemble Eric Clapton’s guitar riff in Cream’s song ‘White Room’.
Creek Road, Greenwich

Creek Road, Greenwich

Ibstock Brick Ltd

This 2018 Brick Awards winning project, the development on Creek Road, comprises of 83 contemporary homes and 1,800 sqm of commercial floor space. The architectural brief called for the brickwork to mirror an existing type and colour dating back to Victorian times. The selection of building materials was pivotal to the realisation of the project, and after careful consideration of the various options a decision was taken to centre the construction around one primary brick type: British manufactured Ibstock’s Funton Old Chelsea Yellow bricks, locally sourced from our Ashdown Factory, East Sussex.
Curved seating enhances school extension project

Curved seating enhances school extension project

Furnitubes International Ltd

Ibstock Junior School is located in north Leicestershire. In recent years there has been a rise in the number of pupil intakes due to the amount of new housing development in the local area. Leicestershire County Council granted planning permission for an extension of the existing school to increase pupil capacity. The development comprises bright, energy efficient, modern teaching spaces. Furnitubes’ RailRoad Edge family was chosen as the external seating for the scheme, offering the opportunity for straight and curved configurations to suit the confined spaces available and designed to encourage social interaction amongst the pupils.
Naylor and the Olympic Legacy Part 1

Naylor and the Olympic Legacy Part 1

Naylor Concrete Products Ltd

Designed by EDF and NORD Architecture, the first building completed on the Olympic site was the Substation that powered the whole Olympic site. The Legacy plans also meant that it would remain for the post-Olympic development as well, to power future developments for the Stratford City Development. Construction started in 2007, was completed in time for the 'Power On' date of June 2009 and was built by Winchmore Brickwork, using Ibstock Himley bricks and including Naylor Concrete Lintels supplied by Civils and Lintels, Erith. The building won several awards including the prestigious 'Best Brickwork in Britain' award in 2010.
Burton Borough School, Telford

Burton Borough School, Telford

Ash & Lacy

The Burton Borough School development is a brand new sports hall for Burton Borough School in Newport, Telford. As this building will be used primarily by schoolchildren, it was especially important that it was built using a durable solution which can stand up not only against weather conditions, but is fully non-combustible.Ash & Lacy worked through Kynaston Contract Services with Pave Aways Building Contractors and TACP Architects to deliver for Telford & Wrekin Council a MechSlip façade employing Ibstock’s Himley Ebony Black brick. Developed in conjunction with Ibstock Kevington, MechSlip is a lightweight, mechanically fixed system that offers significant advantages including reduced installation times and associated costs, as well as being classified A1 (non-combustible) to EN 13501-1 fire testing standards by Exova Warringtonfire.This project shows some of the design versatility of MechSlip as well, with the projecting header pattern on the building’s front elevation being achieved by alternating between half bricks and full bricks to create a memorable impression which manipulates shadow well. MechSlip allows specifiers and architects to create distinctive façades thanks to the flexibility of different sizes of brick slips and choice of multiple colours and textures.As well as offering the reassurance provided by a mechanically-fixed design, MechSlip has been rigorously tested to the Centre for Window & Cladding Technology (CWCT) standards, for wind resistance, water tightness and impact resistance. The result is that it eliminates the weather dependency of traditional building methods without compromising on the choice of brick finish.
Viking House, Lincoln

Viking House, Lincoln

Ash & Lacy

Durability, safety and aesthetics needed to work together for the Viking House project. With the refurbishment nestled among conventionally built brick buildings there was a need for a contemporary look that mirrored the local vernacular. Viking House is a managed student accommodation development at the University of Lincoln. Made up of three five-storey buildings and standing 20m tall, it was designed to reflect the university’s continuing progress. Converted from several repurposed properties, the design of the buildings was in contrast to others in the largely traditional area of Brayford Wharf.One of the main challenges was the University’s desire to complete the project within only six months in order to accommodate the new intake of students at the start of the 2018/19 term, but without compromising on safety.Working in partnership with the Globe Consultants, Ash & Lacy proposed the use of its exclusive MechSlip façade. Developed in conjunction with Ibstock Kevington, MechSlip is a lightweight, mechanically fixed system that offers significant advantages including reduced installation times and associated costs, as well as being completely non-combustible and classified A1 to EN 13501-1 standards.

Showing 1-7 of 7

Feedback