This site uses cookies to store information on your computer. Learn more about these cookies, and how to opt out of them. Find out more

NBS Source

Vandersanden helps achieve design precision in Brighton

OVERVIEW

Student Castle aims to create the ultimate university experience for students by providing high quality contemporary accommodation at locations across the UK. In Brighton, East Sussex, international design practice, Hassell, is responsible for designing one of the company’s latest schemes – an impressive, nine-storey mixed use building. With brick as the principal element, the studio worked closely with Vandersanden to achieve the detailing and precise finish required.


Located in a prominent location on Lewes Road in the heart of Brighton’s student district, the building includes student accommodation, a new home for the Centre for Inclusive Music and a local community ‘Hub’ space. Although the scale of the building is substantially larger than the buildings previously on the site, its massing was carefully managed by creating a scheme with a stepped and staggered zigzag form. To support and strengthen the architectural composition, the materials were reduced to a simple palette. 


Vandersanden’s Anicius hand-formed facing brick wraps all sides of the building - a light coloured, slightly indented 10mm mortar joint enlivening the whole - its use and colouration tying the building into the local architectural context. The brick facades are broken and capped by a series of horizontal bands and copings formed from white precast GRC (glass reinforced concrete) sections, setting out the horizontal order and announcing breaks in the building’s geometry. 


The aesthetic is further enhanced by dark bronze coloured aluminium sections framing the windows. Notably, all window reveals are brick, including the cills; an important feature of the project.


“The selection of the brick began with a brainstorming session where we looked at different ranges and options, but knew an engineered brick look wouldn’t be suitable,” says Tiago Arieira, project architect at Hassell. “We chose Vandersanden’s Anicius brick because it was dark, but also had a slight white softness. We liked the idea of a more natural and irregular material with its sand-coated, grained structure.” 


One of the biggest design challenges with the brickwork was creating the multiple corners that result from the zigzag and stepped detailing that helps break up the mass of the building and allows sea views from the terraces. 


“Many of the junctions are not at right angles, so conventional brick joints would have been impractical,” explains Arieira. “Vandersanden’s Sales Team were incredibly helpful from the beginning. We talked about the different angles and how we were looking to achieve neat edges. Through this consultation, we were able to identify that the bricks could be cut and the corner bricks formed off-site to achieve a precise finish that would also save time with site installation.” 


The desired outcome was achieved using Revit digital software to map every angle at every level and to quantify the number of bricks and the exact mitre that had to be formed for each junction. The distances between the windows and the heights of the brick courses were also carefully calculated to ensure a precise aesthetic. “On site, the solution worked well and, because everything to do with the brickwork was carefully pre-planned, there were no issues during construction,” says Arieira.


“Although it was the natural look and feel of the Anicius brick that first impressed us, Vandersanden was really helpful throughout the process,” notes Tiago Arieira. “The process worked because of a strong collaboration from the early stages. Vandersanden understood their product and were able to give us the support we needed in achieving our design vision.”


For more information on Anicius and the range of high-quality bricks from Vandersanden, visit www.vandersanden.com. 


Products featured in this case study

View all products (51)
Anicius - Clay Facing Brick

Anicius - Clay Facing Brick

More case studies from Vandersanden Brick

View all case studies (27)
A greener living experience for Paspoel Anders

A greener living experience for Paspoel Anders

Felce and Guy specifies bricks from Vandersanden for The Spa at South Lodge

Felce and Guy specifies bricks from Vandersanden for The Spa at South Lodge

Greenbuilt Homes specifies Vandersanden Bricks for contemporary Derby properties

Greenbuilt Homes specifies Vandersanden Bricks for contemporary Derby properties

WilkinsonEyre makes Vandersanden the educated choice for Queen Mary University

WilkinsonEyre makes Vandersanden the educated choice for Queen Mary University

More case studies from Clay bricks

View all case studies (11)
Kingston University - The Town House

Kingston University - The Town House

Pears Building, Institute of Immunity and Transplantation

Pears Building, Institute of Immunity and Transplantation

The Confetti Building // A brief case study

The Confetti Building // A brief case study

Hawley Wharf

Hawley Wharf