NBS Source
List your products

ventilation

1,560 results found

Sort by:

Showing 109-144 of 164

Castle Rock School

Briggs Amasco Ltd

The client Leicestershire County Council has placed sustainability at the top of their agenda for it’s new school programme, hence the reason for selecting an EPDM system capable of being recycled. In addition to laying insulation to a thickness of 180 mm the rooflights were connected to a central computer system ensuring the most effective and environmentally friendly provision of ventillation.

Greenbank Student Village

Dyer Environmental Controls Ltd

Natural smoke ventilation systems for student accommodation blocks. Greenbank Student Village was a development scheme by the University of Liverpool. The new build accommodation has created 1,370 bedrooms for University students. The redevelopment saw six buildings replaced by three new student accommodation blocks; Derby Hall, Rathbone Hall and Gladstone Hall.

Sevenoaks School Science & Technology Block

Schueco UK Ltd

Sevenoaks School’s Science & Technology Centre, designed by Tim Ronalds Architects, brings together a diverse set of disciplines and “puts learning, education and experimentation on display”. Daylit and naturally ventilated throughout, the £23m development has a robust interior of expressive structure, evident construction and natural materials, yet feels highly transparent, with views to the landscape and beyond.

Prudhoe Hospital

Briggs Amasco Ltd

BriggsAmasco designed and installed a complex and sustainable roof system for a new £27 million mental health unit in Northumberland. With a roof system required to maximise the use of daylight and ventilation whilst improving the immediate micro climate, BriggsAmasco utilised a Kal-zip Nature Roof to create an aesthetically pleasing roofing application which also achieved an A+ BREEAM rating.

28,000mm2 Free Area

Cast Iron Air Brick Company

Our newest designed cast iron 225x225 air brick allows for an unprecedented free area of 28,000mm2. It is known as the MAX9 air brick and has recently been cast in Oxfordshire, near Cotswolds and is ideally suited to period properties looking for enhanced ventilation. Existing customers include Prime Minister Cameron for installation in Chequers as well as Jesus College Cambridge

Stainless Steel Pedestrian Grating at Chelsea Bridge

Lang+Fulton

Lang+Fulton were approached by the architects to propose the most suitable stainless steel grating for pedestrian use at the new Vista apartments, close to Chelsea Bridge. The gratings were also required to safely secure the structural openings that ventilated the underground car park. A grating with a heel proof mesh of 55x11mm was recommended and was designed with support beams and anchor bolts. The stainless steel was pickled and polished.

Casino Christian School, NSW

Breezway Australia Pty Ltd

Designed by Richard Lutze. This project won the 2017 Building Designers Association of Australia Design Award for Public Buildings/Structures. The building has been designed with modern conveniences while also ensuring a sustainable passive layout, with large openable areas facing north overlooking rural vistas, providing good natural light and ventilation to the classrooms and laboratory through the use of Breezway Louvre Windows.

Glazed AOV Smoke Vent - London

Surespan Ltd

140° degree opening glazed smoke ventilation up to 3m x 1.2m. Here installed and commissioned in a newly upgraded prestigious London address. CE Marked and Certified to EN 12101-2. The AOV features concealed actuators along with a double glazed top. 1.5 W/m²K Double Glazed Lid Custom made to any size up to 3m x 1.9m

New Larger Conservation Vent with 150mm spigot

Cast Iron Air Brick Company

Almost ten years since introducing the CON4 100mm conservation we are now adding to our collection of conservation vents with the CON6 which is our biggest yet. With a massive 150mm diameter spigot and a free area that is 50% larger than the next size down, it's sure to be a hit with many property restorers looking to add plenty of ventilation with a stunning looking vent that will last a lifetime.

PALSUN® Pool Cover Gold Coast, Australia

Palram Europe Ltd

Palram’s PALSUN polycarbonate sheets were chosen to boost daylighting & to improve the overall atmosphere at the gold coast residential pool. Critical considerations were sheet weight and impact resistance. Palram provided all the specification details to customize the system for the application. A high-performance enclosure, sealing the transparent roof system to sliding glass doors and windows optimizes ventilation and temperature control inside the space.

60 Fly Screens for a Hotel

The Flyscreen Company Ltd

In 2016 we were contacted by a large hotel to come up with a cost effective way of screening 60 windows to prevent insects from entering the building. We decided the box screen would be perfect as it offers ventilation and does not restrict the window from opening fully. The fitting took 3 days, the customer was happy and the screens are still as sturdy today as they were 2 years ago!

White Collar Factory, Old Street Yard EC1

Bulmer Brick Cutting

The redevelopment of a corner site at Old Street / Silicon Roundabout included a tower and low-rise buildings. The end elevations carried large steel ventilation ducts which were to be clad in brickwork to replicate the appearance of the wet laid facades. To ensure safety and retention of the cladding over the building design life, the ducts were clad in the SafeSecure® system using slips cut from the same brick type.

Kings Hill Primary School is an early 19th Century building. The old roof slates were flaking due to frost damage with many slipped / lost slates needing replacing.

IKO PLC

IKOslate was chosen by the client (Walsall MBC) as a low weight, cost effective alternative. The products CO2 credentials were also a key factor. During the installation IKO Rubershield Pro and IKO Armourvent were also installed to provide cross flow ventilation, and IKO’s lead substitute IKOflash was installed in the valleys and for flashing the chimneys. The steep pitch of the roof provided the contractor with a challenge particularly with the cold damp Autumn mornings.

Amari Residences, Bondi NSW

Alspec

Located in the heart of iconic beachside suburb Bondi, the recently completed Amari Residences has maximised views, natural ventilation and safety by utilising a combination of Alspec’s KidScreen® window products, Air-Flo® frames and Breezway® Louvres. The development’s incorporation of these window solutions ensures best advantage can be taken of the location’s northerly aspects and ocean views for each of the 32 apartments across the building’s 9 levels.

4 Building Regulations you need to know about before installing a smoke vent

Trade Access Panels

There are a lot of different official documents about the rules and regulation around fire safety and smoke ventilation, which, in turn, influence the way you should choose and install your AOVs. Building regulations are minimum standards that apply to almost all new residential and commercial buildings, and also alterations to the existing ones. If you are planning to use an Automatic Opening Smoke Vent (AOV) System in your project, you will have to comply with the regulations mentioned.

Sir William Perkin’s School, Chertsey

AET Flexible Space

Underfloor air conditioning was specified by The Brinkfell Partnership for the sixth form common room and study area located on the 2nd floor of the new wing extension, Bridge Studios. The ventilation system was to provide low energy comfort cooling with high levels of fresh air to the communal space. The consultant opted for a flexible system which would satisfy both high and transient occupancy levels which could adapt to future change of use within the space.

One Canal Parade, Cardiff

Kawneer UK Ltd

Two versions of Kawneer’s AA®100 curtain walling – mullion-drained capped and SSG (Structurally Silicone Glazed) - were used on One Canal Parade in Cardiff city centre. These were complemented by Kawneer’s AA®540 fixed lights, AA®720 bottom-hung, outward-opening vents for smoke ventilation, series 190 heavy-duty commercial entrance doors and aerofoil caps integrated into a Brise Soleil system.

Barratt Code Level 6 Homes Feature Posi-Joist

MiTek Industries Ltd

The first homes at Barratt Homes’ new energy efficient Hanham Hall development feature Posi-Joists as the floor system of choice. Each home is constructed using highly insulated materials and is fitted with a Mechanical Ventilation with Heat Recovery (MVHR) system, which is why Posi-Joist was the natural choice for the floor system. Kingspan Potton have been involved throughout the design and delivery of the project, supplying both Structural Insulated Panels and the Posi-Joist floors.

Cartwright Gardens featuring Reynaers Slim line aluminium window

Reynaers Ltd

The intricate facade on Garden Halls was inspired by the existing large-scale Victorian and Edwardian buildings that populate Bloomsbury, such as the Russell Square Hotel and Victoria House. The windows employ a very thin profile section, achieved with Reynaers CS 38-SL systems, and have a decorated, perforated aluminium screen to the side. This uses an insulated panel that can be opened from the inside for ventilation. The lower level screens are bronze-coloured anodised aluminium, while the upper screens are powder coated.

East Preston Infants School

Kingspan Light + Air

Within an educational environment, natural light creates a comfortable space which can have a positive impact on the health and wellbeing of students and staff. When the existing bitumen roof at East Preston Infant School came to the end of its service life, naturally the decision was made to replace the existing roof and upgrade the rooflights. Kingspan Light + Air introduced 23 Kingspan Classic Skylight Domes into the building enabling the school to embrace natural light, ventilation and smoke management performance benefits.

STEREO-KINETIC wall cladding transforms refurbished car park at Festival Square, Basingstoke

Lang+Fulton

Investment in the infrastructure at Festival Place shopping centre in Basingstoke has included the refurbishment and extension of the 3,000 space car park. Lang+Fulton worked with Bell Associates to design a new façade using their STEREO-KINETIC wall cladding. The panels were mounted on to an independent steel frame which was bolted back to the existing structural steelwork. The gradation of the stainless steel tiles was designed to allow for ventilation whilst transforming the appearance of the original car park and linking it to the new extension with one seamless frontage.

Here East - Broadcast Centre

Guardian Glass UK Ltd

The design of the Here East Broadcast Centre in London promotes visibility between all areas of the building, whilst paying particular attention to the quality and performance of acoustics, ventilation, lighting and thermal performance. Each unitised cladding panel features two panes of heat strengthened laminate glazing, comprising a total eight laminate sheets. The ceramic frit is printed on the external sheet’s inner surface, and a layer of solar coating – to reduce solar gain and improve the performance of the glass – is applied to surface four.

Vast Xonar 942 Security Shutter for London City Development

CGT Security Ltd

Combining certified security with consideration for application aesthetics, Xonar 942 is one of the few security shutters to offer certification to LPS 1175: Issue 7, SR2 to the vast widths this development required. For ventilation and solar control, Xonar 942 also offers perforation up to 20% for free air flow achieved through years of research and development. Xonar 942 enhances the commercial office or retail space, providing an obvious security measure to any potential threats without compromising on aesthetic.

One Airport Square, Ghana

AET Flexible Space

Joint Venture Project funded by Equity firm Actis and Boston Investments. The underfloor air conditioning system was specified to add additional cooling for this high specification sustainable new build development in Ghana. The striking contemporary design featuring large structural slabs that project beyond the facade outline to provide solar shading, large floor plates and a central atrium enhancing the natural ventilation. Consultants BDSP estimate that a 30% reduction in active cooling is achievable by employing the sustainable design.

Juliet Balcony

F H Brundle

The obvious advantages of Juliet balconies are that they enable French windows or patio doors to be installed rather than conventional windows, filling the room with light, increasing ventilation and creating a greater sense of space, with the balcony itself providing a safety barrier. This Sky Force 2 part balcony application was quickly and easily installed and mounted directly onto the window frame and masonry ?thanks to it's innovative "slide & click" technique. Minimal and versatile, Sky Force balcony provided the uninterrupted views our customer desired.

Hambury Bottom, Lulworth Cove

Glazing Vision Ltd

This magnificent seaside cottage, offering 4 storeys of exquisite modern living, occupies a commanding position overlooking the beautiful oyster-shaped Lulworth Cove. Instrumental in ensuring there was adequate ventilation as well as natural daylight in the accommodation that is housed within the void of this window-less thatched roof, were four deluxe rooflights from Glazing Vision. Products ranged from the fixed Flushglaze rooflight to the electrically hinged VisionVent Solo and SkyHatch rooflights, fitted with bespoke black-out blinds.

Oscar Acoustics applied SonaSpray K-13 for Radius Payment Solutions

Oscar Acoustics

This fire-rated, acoustic ceiling spray was used to provide a seamless and decorative solution. More importantly it also absorbs noise, thus creating a pleasant ambience. SonaSpray controls sound reverberation in buildings by absorbing sound energy instead of reflecting it, thereby reducing overall noise levels. It can also assist in condensation & humidity control when accompanied by adequate ventilation by absorbing large amounts of water vapour and then releasing it when humidity levels drop, promoting a balanced atmosphere.

Vitsoe HQ

VELUX Commercial

When Vitsoe, makers of iconic minimal-modernist furniture, decided to build a new HQ, it was always going to be something special. Central to the design is the saw tooth roof with 240 northlights created using the VELUX Modular Skylight system. The elegant sightlines of the VELUX skylight frame sections complemented Vitsoe's own minimal-modernist design philosophy. " Natural lighting and ventilation from the VELUX Modular Skylights were critical to restoring a connection between the building's users and the world around them."

Aerolite Granite

T.I. Dynamic Facades

Aerolite Granite was the first material option from our Aerolite range of reinforced lightweight stone. The basis of the panel is also the reinforcement for our Stonework range of Sandstone and Limestone. The material is primarily offered as a ventilated façade panel in various size options in 17-20mm thickness dependent upon the face finish required. The material is available in full block dimensions of up to 3000mm x 1200mm where stone type and block size permits... *please visit our website for the whole case study*

The University of Essex, Colchester

AET Flexible Space

Underfloor air conditioning was specified for the £16.5 million new build development at the University of Essex’ Colchester campus; the largest new building on campus since 1965 providing an integrated learning centre, library extension, media centre and council board room. The ventilation system was to provide low energy comfort cooling with high levels of fresh air to the mixed-use space. The client preferred a flexible system which would satisfy both high and transient occupancy levels and adapt to future change of use within the space.

Cast Iron Cellar and Basement Vents

Cast Iron Air Brick Company

Originally used during Victorian and Edwardian period as sewer vents or "stench flaps", these cast iron vents with 100mm round spigots are making a bit of a come back. We've replaced the flaps (that used to allow air in but not out) with mesh so air flows freely in both directions and they've become quite a hit with specifiers ventilating basements and cellars and new builds. As well as sending a shipment to Abu Dhabi we've also had orders from closer to home - Travis Perkins, Midas, Bryen & Langley and 800 Group

Car Park Two at Chesapeake

HAVER Architectural Woven Wire Mesh

A car park that no longer looks like a typical car park. Façade cladding with the Architectural Woven Wire Mesh LARGO-PLENUS 2022. Although the wire mesh facade disguises the building on the outside, from the inside it still provides a high degree of transparency when looking out. With an open area of only 25%, the stainless steel wire mesh is still open enough to be able to recognize buildings, natural elements and people outside of the garage. At the same time it provides adequate airflow to allow for natural ventilation.

Birmingham Collaborative Teaching Laboratory, Birmingham University

Sotech Ltd

1400 sqm of the unique Sotech Optima Shingle System has been used on the Collaborative Teaching Laboratory, Birmingham University. The shingles were Anodised Regency Gold 2, 2.5 & 3, the finish was selected to create a scaled texture, which can be seen in the project photography. This stunning façade had to be flexible enough to accommodate the practical demands of a modern building. Due to a requirement to ventilate the high level plantroom, the shingles in this area were perforated and fixed to a bespoke support grid, which integrates seamlessly with the surrounding cladding.

Glenpark Early Years Centre

VELUX Commercial

Glenpark provides 100 places for 3-4 year olds and eligible two-year olds around the Greenock area, west of Glasgow. A commitment by the Scottish Government to increase free early learning and childcare hours available in Scotland from 600 to 1,140 per year by 2020 proved to be the catalyst for creating this inspiring development Holmes Miller Architects had to ensure that both children and staff could access the benefits of natural light and ventilation, whilst identifying an easy mechanism to control glare and provide shade.

Rendered rainscreen remedial for timber frame

SAS Europe Ltd

This timber frame house with badly cracked render was saved from damp and cold with ProWall seamless rendered rainscreen. The lightweight ProWall system replaced the failed render, keeping the traditional rendered look and giving a watertight, breathable facade. The existing render varied from 30mm to 60mm, and was embedded with expanded metal lathing (EML). The repetitve expansion and contraction of the EML had cracked the render around it. After removing the old render ProWall rainscreen was installed. This included new battening, an advanced render carrier board, and ventilation beads under the soffits and at the base.

The Cutty Sark, London

Howe Green

Over 50 Howe Green 7500 Series access covers were made to order for one of London’s popular tourist attractions - The Cutty Sark, as part of an extensive refurbishment project. The aluminium covers were manufactured with bespoke Z-section supports to provide a safe, reliable route to essential ventilation ducting used to keep air circulating in what is effectively a large void under the historic clipper. The covers were fitted into raised flooring within the new museum facility. The 7500 Series are designed to withstand high levels of pedestrian traffic.

Showing 109-144 of 164

Feedback