NBS Source

"velux"

150 results found

Sort by:

Showing 1-14 of 14

VELUX HQ

VELUX HQ

VELFAC Windows

Impressive glazed screens, featuring VELFAC slim framed windows, are a key feature of the VELUX HQ extension by Sinclair Watt Architects. The VELFAC composite system, with its low maintenance aluminium exterior and inner pine frame, also blends seamlessly with VELUX roof windows.
ROMO Fabrics

ROMO Fabrics

VELUX Commercial

Modular skylights improving office and warehouse conditions using natural lightThe VELUX Modular Skylight system was installed as part of a new combined office and warehousing space for third generation fabric design company, ROMO Fabrics. The use of natural light proved essential to the project and so 348 modules of the VELUX Modular Skylight system were specified and installed across the building. This included a VELUX Ridgelight solution to accentuate the entrances of the atrium and offer a glimpse of the internal space, as well as a VELUX Northlight solution within the office and design studios to provide soft, reflective lighting and a natural feel to the workspace.
Vitsoe HQ

Vitsoe HQ

VELUX Commercial

When Vitsoe, makers of iconic minimal-modernist furniture, decided to build a new HQ, it was always going to be something special. Central to the design is the saw tooth roof with 240 northlights created using the VELUX Modular Skylight system. The elegant sightlines of the VELUX skylight frame sections complemented Vitsoe's own minimal-modernist design philosophy. " Natural lighting and ventilation from the VELUX Modular Skylights were critical to restoring a connection between the building's users and the world around them."
The Bodmin Jail Hotel

The Bodmin Jail Hotel

VELUX Commercial

VELUX Glazing Panels bring daylight to an 18th century Cornish jail to support the transformation into a luxury hotelAll that was left of the powerful-looking Victorian Bodmin Jail in Cornwall, was a ruin without a roof, with vegetation slowly taking over. In 2015, Mallino Development appointed the services of Twelve Architects to undertake an impressive redevelopment project of the jail and turn it into a modern and aesthetically quite different hotel. To deliver the modern comforts hotel guests expect during their stay and the thermal efficiency required for sustainable operation of the hotel, a holistic system using VELUX Glazing Panels was designed. It took 214 VELUX Glazing Panels, formerly known as Vitral A98 Glazing, to recapture the original roof lighting sitting above the two historic wings.For more information, read the full case study
intu Metrocentre

intu Metrocentre

VELUX Commercial

Vitral, now part of VELUX Commercial, manufactured and delivered a number of its bespoke daylight solutions to the intu Metrocentre in Gateshead. Seeking to maximise the daylighting potential, CDA Group considered the VELUX Glazing Panels, previously known as Vitral A74 roof glazing, the most appropriate solution as they could be tailored to suit the project. They offered several key benefits, which included their suitability to be self-supporting, thereby reducing the need for additional structure.
University of Cambridge Primary School

University of Cambridge Primary School

VELUX Commercial

Bespoke structural glazing solutions deliver natural light and ventilation to the cutting-edge design of the University of Cambridge Primary School.350 square meters of structural glazing from VELUX Commercial was installed to bring natural light and ventilation to the University of Cambridge Primary School – part of a much larger expansion project
Tullibody South Campus

Tullibody South Campus

VELUX Commercial

Over 55 modules of the VELUX Modular Skylight system have been installed in the recently completed Tullibody South Campus, a highly innovative complex incorporating not only 3 educational spaces but also diverse community facilities. Integral to this transformational project was the need to maximise natural light and the availability of fresh air in the deep central area as well as over the new nursery.
Oasis-Academy

Oasis-Academy

VELUX Commercial

The VELUX Daylight Visualizer enlightens a new-build school academyA new school building project was commissioned with a clear design vision—deliver an exceptional learning facility to best serve pupils and the community.The school design is a steel-framed superblock with a compacted floorplate and accommodating spaces spread over four floors. In the main building, classrooms benefit from daylight provided through vertical glazing. Larger communal spaces such as the main hall, internal corridors, a dining room, and drama studio can be found in the heart of the building. Daylight in these communal spaces is provided through the roof.  Activity spaces such as the sports hall, a gym and library required specific daylight levels to comply with the Department for Education (DfE) output specification requirements. Deep-plan, central locations also required a calculated daylight design, prompting Pozzoni Architects to invite VELUX Commercial to collaborate on the project and assist with the evaluation of daylight provision.To read more about this case study and how understanding daylight analysis simplifies complex design goals, visit our website.
Trumpington Community College

Trumpington Community College

VELUX Commercial

Trumpington Community College was designed and built with strong sustainability in mind and features 245 VELUX Modular Skylights. Sustainability drove every aspect of the college masterplan, including a transport target for 90% of students to arrive by foot, bicycle or public transport. The college wanted to create a level of transparency that would allow students and staff the benefit of light as well as a glimpse of the weather outside, while preventing glare and high contrast ratios.
Bespoke structural glazing at Braywick Leisure Centre

Bespoke structural glazing at Braywick Leisure Centre

VELUX Commercial

VELUX Commercial won the tender to deliver the 45.6m x 4.3m structural barrel vault rooflight system, with integrated ventilation, planned for the central gallery. The use of a diffused polycarbonate solution also minimises glare on sunny days. A vertical frame was designed to incorporate ventilation.The rectangular aluminium structure sits beneath the rooflight - accomodating 23 EN 12101 certified centre pivot louvres for both smoke and comfort ventilation.
UK Hydrographic Office

UK Hydrographic Office

VELUX Commercial

Two hundred modules of the VELUX Modular Skylight system were installed as part of an innovative lighting and ventilation strategy led by BAM Construction and AHR Architects for the Ministry of Defence’s new UK Hydrographic Office. Modularised and prefabricated, the modular skylights simplified a complex specification for natural daylight, first-class ventilation, and modern aesthetics in a central atrium area at the heart of the new development. The incorporation of natural daylight and ventilation were key design principles in creating a welcoming and pleasant environment for employees. Read the full case study
Exeter College - Institute of Technology

Exeter College - Institute of Technology

VELUX Commercial

A contemporary approach to building design inspires professional learningAt Exeter College in Devon, UK, modular skylights have been installed above an existing steel infrastructure as part of an extension project that connects old and new buildings. Elegant, slim beam skylights and steal pillars mirror one another in length, creating an awe-inspiring design aesthetic that is not only eye-catching, but considerate of building owners’ safety requirements. Roof access for future maintenance played a central role in design planning, as did the need for the skylights to be elevated in a manner that maximizes daylight exposure, across multifunctional college spaces.  For further information on this case study, visit our website.
North East Futures University Technical College

North East Futures University Technical College

VELUX Commercial

Optimised levels of natural light and ventilation have transformed a Grade II Listed Building into a highly productive learning space The main challenge for Newcastle-based Xsite Architecture was to refurbish the Hawthorne building so that it created a space where students wanted to congregate in the communal areas beneath, yet still satisfied Listed Buildings’ requirements and maintained the feel of the industrial heritage of the site. A key requirement was high levels of natural light and ventilation and the architects took their lead from the mounting body of research that shows how these elements can increase learning capacity.
Glenpark Early Years Centre

Glenpark Early Years Centre

VELUX Commercial

Glenpark provides 100 places for 3-4 year olds and eligible two-year olds around the Greenock area, west of Glasgow. A commitment by the Scottish Government to increase free early learning and childcare hours available in Scotland from 600 to 1,140 per year by 2020 proved to be the catalyst for creating this inspiring development Holmes Miller Architects had to ensure that both children and staff could access the benefits of natural light and ventilation, whilst identifying an easy mechanism to control glare and provide shade.

Showing 1-14 of 14

Feedback