This site uses cookies to store information on your computer. Learn more about these cookies, and how to opt out of them. Find out more

NBS Source

This version of the case study is no longer available. View latest

The Strand - wall-top seating and planters

OVERVIEW

The Strand Aldwych is a busy public area well-known as a procession route between Westminster Abbey and St Paul's Cathedral. The area was historically plagued by traffic and pollution, so people were reluctant to dwell for long periods of time.


The newly pedestrianised area with stone walls already in place needed public seating outside St Clement Danes Church. Coordinating the wall shape with the stone underneath was imperative, and access was needed to the lighting drivers through the platforms since the stone underneath is illuminated with LEDs. With this in mind, our design team worked collaboratively to develop a bespoke version of our modular RailRoad seating design, based on the principles where interchangeable parts can be easily removed or replaced. A RailRoad wall-top solution was created with a custom curve to match the stone walls, and the platforms have removable hatches for access when needed.


The bespoke RailRoad seating solution is manufactured from our triple processed (recycled) steel and powder coated in a distinct metallic copper finish - while the iroko timbers were coated with UV protective finish in teak to maintain their natural look. This project focused on improving air quality, and our AKRI retaining planters were ideal for bringing green into the space. Their flexibility also allowed for matching the geometry of the adjacent stone benches and roads. In order to prevent damage, welded anti skates were incorporated into the solution.


The project not only provides health and well-being benefits with the new public landscaped areas, it will preserve the historic character and for the first time allow people to appreciate the nearby listed buildings. The new inclusive seating spaces for people to mix in are seen to be well used as people can enjoy their lunch, meet with friends and colleagues and simply enjoy a sense of community.

No featured products in this case study

Contact Furnitubes International Ltd by clicking the button below to find out which products were used in this case study.

More case studies from Furnitubes International Ltd

View all case studies (29)
Bespoke external furniture for Cardiff & Vale College

Bespoke external furniture for Cardiff & Vale College

Coordinated street furniture for award winning apartments

Coordinated street furniture for award winning apartments

Gabion seat platforms for Begbroke Science Park, Oxford

Gabion seat platforms for Begbroke Science Park, Oxford

New circular seating for Mark Street Gardens, Hackney

New circular seating for Mark Street Gardens, Hackney